måndag 17 augusti 2009

Ricotta

Länge har jag haft för avsikt att tillverka egen ost men det fanns alltid hinder. Men i helgas hade jag kvar en halv liter helmjölk (vi brukar ha bara lättmjölk) med inga planer för dess framtid och en brinnande lust att laga mat (och dessvärre ett bakrus som gjorde att jag inte orkade göra något mer fruktbart). Klart är ricotta lättlagad, det vet ju alla, men anledningen till att jag inte provat göra den tidigare var att jag trodde det var omöjligt att göra ost utan en ostduk, dvs en bit muslin som hjälper till att separera ostmassan från vasslen. Men jag sket helt och hållet i duken och sim sala bim avslöjdades hela ostbranschens sammansvärjning att sälja dyra tyglappar till aningslösa stackare som mig med ens.

Hur äkta män tar fram en god ost:

Mjölk och lite grädde värms upp, sjuds med salt och citronjuice, separerar och...

Pang! Hela smeten hälls in i en sil och magiskt hamnar ostmassan i silen och vasslen under (det är därför det kan vara klokt att sätta en skål undertil)

Här har vasslen för det mesta runnit av and ricottan är färdig. Om man vill ha en lite styvare ost förvisso kan man lämna den i silen lite längre (helst någonstans kall). Ostmassan är mjuk (precis som vi äkta män) och har lite sting is smaken.

Till middag på samma dagen hade jag planerat laga pasta med blomkål och mynta, som jag tycker är en underbar kombination. Med ricottan rörde ner i sista sekunden blev såsen ännu bättre än jag hade hoppats!

Jag lovar att det smakar godare än det ser ut

Recept: Pasta med blomkål, ricotta och mynta (2 portioner)

smör till stekning
ung. hälfen av en stor blomkål, brutit in i små bitar
ett par schalottenlök (beroende på storlek), finhackade
vitlök efter smak, finhackad eller pressad
ett par msk yoghurt eller gräddfil
lite riven ost (jag använde präst, men vilken hårdost some helst blir antagligen lika bra)
salt och svartpeppar
1 msk hackad mynta
ricotta (jag räknar med att jag hällde i kanske en deciliter, men använd precis hur mycket ni vill, och snälla inte använd den torra, styva ricottan det går att köpa på snabbköpet)

tillräckligt mycket pasta för två personer
  1. Smält en rejäl klunk smör i en stor stekpanna eller nåt likadant på medelstark värme och tillsätt blomkålen. Rör inte för mycket, blomkålen ska få lite färg överallt. Det tar kanske 10-15 minuter.
  2. Samtidigt som blomkålen steks, sätta en kastrull med vatten och mycket salt på hög värme tills att den börjar koka. När blomkålen har stekts i ungefär 6-7 minuter (det beror på hur länge det tar att koka pastan, men jag antar 10 minuter), häll i pastan.
  3. När blomkålsbitarna är gyllenbruna tillsätt schallottenlök och vitlök och stek på ganska låg värme i en minut.
  4. Nu borde pastan vara lite under. Ta den ur vattnet och häll i med blomkålen (släng inte vattnet!) med lite av vattnet. Häll i yoghurt, ost, svartpeppar och mynta och mer av pastavattnet om pastan blir för torr (var försiktig och salt inte för mycket, vattnet borde smaka ganska mycket salt redan). Rör tills att pastan är klar.
  5. Rör ner ricottan vid sista stunden.

Inga kommentarer: