För ett tag sen beskrevs på
playing with fire and water en metod att få krispiga sparrischips utan att fritera i olja men hellre torka i ugnen och sen krispa i mikrovågsugnen. Det lät ganska intressant och jag ville prova metoden, men också ville absolut inte slösa bort dyr sparris genom att genomföra en experiment som kunde väl bli fiasko. Av denna anledning och efter lite petande runt i kylskåpet bestämde jag prova samma tekniken med blomkål (flickvännen svarade omedelbart till förslaget med "ewww", men hur dåligt kunde det egentligen bli?).
Jag använde bara stammen till det här projektet och genom att skiva den tunt med en grönsaksskalare tog jag fram den här eleganta högen:

Skivorna förvälldes i 20 sekunder i extremt salt vatten och sen svalnades fort i ett isbad innan de sköts in i en ungefär 65 gradig ugn i 30 minuter att torka ur.



Eller...? Kanske räckte 30 minuter till extremt tunna sparrisskivor, men mina klumpiga blomkålskivor blev inte torra innan två timmar hade gått förbi! Vi får hoppas de blev bra!

De här sex kämparna är samtliga som var kvar efter att jag hade provat deras sprödhet varje tionde minut. Det var en lång kamp, men jag kan försäkra att till sist hade jag tagit fram tillräckligt spröda specimen. Och efter en minut på full kraft i mikrovågsugnen var resultatet så här:

Har ni någonsin sett nåt så vackert? Spröda, salta, lite söta och packade med rostadblomkålssmak överträffade i stort sett de här små killarna mina förväntningar. Kanske inte så praktiska att laga, men jag tycker att de skulle fungera bra som en knaprig garnering om inte ett nyttigt mellanmål.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar