
Efter en inte helt lyckad experiment med hel dinkel har jag mycket kvar att leka med. Att fortsätter med teman knapriga/spröda garneringar och delvis av en vilja att gör egen müsli bestämde jag mig att prova 'puffa' ett fåtal korn.
Det står i Harold McGees matencyklopedi "On Food And Cooking"
"Oven-puffed rice and corn are made by cooking rice grains or corn grits with water and flavourings, partly drying and lightly rolling them, then toasting in an oven that may reach 340˚C, when the remaining moisture evaporates quickly enough to expand the grain structure"Eftersom vår ugn inte fungerar som en portal till helvete kändes det lite osannolikt att den skulle nå en sån extrem temperatur. Och om puffat vete:
"Puffed rice and wheat are made from whole grains, which are wetted and enclosed in a pressure-cooker "gun" at a temperature of 260-430˚C."Nähä, det känns inte så sannolikt heller. Men det finns få problem som inte kan lösas med het olja!
Följande första delen av metoden för ugnspuffat ris kokade jag dinkeln nästan sönder (ungefär 30 minuter), lät den torka lite på hushållspapper och sen sköt den in i en 60 gradig ugn i ett par timmar. Sen friterade jag dem torkade dinkelkornen i het olja i ett par sekunder och resultatet blev det ni ser däruppe vid början av inlägget. Här är en jämförelse av ett ugnstorkat dinkelkorn med ett som har puffats.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar