torsdag 28 januari 2010

Bönor

När jag var liten som en jordärtskocka och mättad med barndomsglädje ansåg jag bönor som en ytterst onödvändig tråkighet som existerade bara för mättnadens skull och ty jag redan var mätt nog av den nyssnämnda barndomsglädjen tänkte jag inte anstränga mig för att försöka uppskatta dem. När mamma lagade chili con carne åt jag alla kidneybönorna först så att jag sen kunde njuta av det rena icke bönabesudlade köttet ostörd.

Men sen fick jag smaka cassoulet i Frankrike och såg aldrig tillbaka (bortsett från när mamma lagade någonting som hette "quick cassoulet" och bestod av stora vita bönor och chorizo i en tomatsås som, jag är beredd att medge, är inte nödvändigtvis någonting dåligt i och för sig, men cassoulet är det inte!). Okej, okej, så det tog faktiskt lite längre innan bönor och jag blev bästa kompisar men nu är jag där!

Bönor är inte så annorlunda än kött: varje enskild sort har sin egen karaktär. Man skulle helst inte vilja äta samma sorts kött varenda gång och detsamma gäller även bönor: det löner sig att ha åtskilliga olika sorter i skåpet om man inte vill bli uttråkad. Och vi har ganska många att välja mellan här hemma: kikärter, kidneybönor, svarta bönor, pintobönor, små vita bönor, stora vita bönor, azukibönor och mungbönor och jag lätt kunde hitta på anledningar till att köpa fler. Alla torkade. Det är helt enkelt inte klokt att köpa färdigkokt bönor i burk då de är så mycket dyrare och det är så lätt att blötlägga och koka torkade bönor själv - blötläggningen är inte ens nödvändigt, det tar bara en lite längre tid att koka bönorna om de inte har blötlagts (dock jag skulle alltid rekommendera blötläggningen: särskilt när det gäller större bönor). Men snälla köp inte de dyra pyttesmå paketen på snabbköpet! Det är lätt att hitta torkade bönor till ett rimligt pris: jag köper alla mina bönor på Tehran Supermarket på Ystadsgatan i Malmö.

Jag tänker blogga lite om hur man kan använda bönor med bra resultat, men idag har jag bara ett tips: släng inte kokvattnet från bönorna, det kan innehåller massor med smak och funkar utmärkt i soppor och grytor. Smaka på vattnet innan användning eftersom det kan bli lite för unket för min smak, men kikärter ger alltid en smakrik 'bönbuljong'. 

Inga kommentarer: