tisdag 22 september 2009

Räkchips: legendariska äventyr i matlagning



Det finns (kanske fler än) ett fåtal matmässiga saker som de flesta inte skulle kunna få för sig att någonstans djupt inne i det förflutna tillverkades hemma av vanliga folk, inte i stora fabriker. Det är därför jag var inte fullkomligt chockad då Cathleen stod gapande förbryllat inför en skål färskfriterade räkchips som jag hade lagat from scratch. Chipsens utseende och konsistens så nära liknar massproducerade salt- och tillsats-packade produkter man får ur ett glansigt paket från snabbköpet att hon helt enkelt inte ville lägga en i munnen. Och efter att har bemästrade de ursprungliga farhågorna tyckte hon inte om chipsen heller! Oj oj oj, det jag gör för matlagningskonsten!

Med syftet att lindra min sårad ego kommer jag att anta att ogillandet hade allt med fördomar och inget med dålig smak att göra. (Faktumet att huset stank av olja i en vecka efteråt hjälpte inte heller, till min förvåning)

Det råder inget tvivel om att jag föredrar att göra saker på det mest tidskrävande sättet: om resultatet blir bra så har njutningen dragits ut längre och om resultatet blir dåligt fick jag åtminstone njuta av en lite längre tid innan det själkrossande misslyckandet inträffar. För gott eller ont kräver några recept helt enkelt lite mer tid än somliga vill ge. Denna tid ger jag gärna. Räkchips var ett av de recepten.

Fler räkchips än du skulle kunna äta inom loppet av ett enda liv (lyckligtvis håller de för alltid):

100g finhackade kokade räkor
100g tapiokamjöl (som har en oerhört obekväm konsistens som majsstärkelse)
5g salt
svartpeppar
50ml varmt vatten
  1. Blanda allting väl. Degen ska vara ganska fast.
  2. Dela degen i två bitar och kavla ut både och som korvar (se första bilden undertill)
  3. Degen ska ångkokas i ungefär45 minuter.
  4. Degen torkas av i kylskåpet (förpackad i en duk) i ungefär 3 dar, eller tills den är fast nog att skära tunt.
  5. Skär tunt.
  6. Torka skivorna i en låg ugn i ett par timmar (det tog ungefär 2 timmar på 50-60C för mig). De ska vara urhårda!
  7. Fritera! Pang!


Min deg var lite för slak. Borde har använt lite mer tapioka.



Mums.


Ju tunnare desto bättre!


Megamums!

Inga kommentarer: